En ung tants bekännelser

Alla inlägg den 20 augusti 2011

Av caisisen - 20 augusti 2011 09:00

Eller smördegsinbakad fläskfilé på mitt vis.


Du behöver:


En fin, lång fläskfilé. Beräkna ca 150 g/pers (räkna högre så det räcker)


Självklart kan du använda dig av oxfilé eller fläskytterfilé, låt fantasin flöda!


4 stora bananscharlottenlökar

500 g champinjoner

salt&peppar

balsamico

1 stort knippe persilja

1 vitlöksklyfta

1 paket smördeg


Putsa och krydda fläskfilén. Dela den i 2 så är den lättare att jobba med. Stek på hög värme i smör tills den fått fin färg runtom. Sänk då värmen och låt stå på eftervärme en 20 minuter. Vänd emellanåt.


Hacka under tiden scharlottenlök, champinjoner och persilja fint. Tag upp de färdiga filéerna och lägg dem i lite folie. Stoppa in i kylen så de svalnar. Stek lök och svamp i stekskyn från köttet och ta med fördel lite mer smör i. Häll på balsamico (jag höftar!) och persilja när svampens vätska har kokat ihop och det börjar bli lite mer av en massa. Riv eller pressa i vitlöksklyftan. Stek massan tills all vätska är borta! Häll över i en stor skål och tryck upp på sidorna så det svalnar.


När massan och köttet har svalnat så rullar man ut smördegen och kavlar tills den är jämn och fin, inte för tunn bara! Bre ut massan, ca 1 cm tjockt, i mitten och lämna 5 cm på "längden". Lägg på köttet och rulla sen ihop så det överlappar. Ta det försiktigt för smördegen brukar vara ömtålig. Rulla in i plastfolie och tryck ihop som en stor karamell så det blir en jämn och fin rulle. Lägg in i kylen gärna 1 timme så den sätter sig (den kan ligga ett ännu längre om det behövs).


Ta sen ut smördegsrullen ur plasten och lägg på en ungssäker form, pensla med ägg, snitta ett snyggt mönster ovanpå och stek i mitten på ugnen, ca 200 grader tills den fått fin färg och du är säker på att köttet är varmt/färdigt. Tänk på att ju längre tid den ligger i kylen, desto längre tid i ugnen! Mitt motto är "1 timme i kylen är ca 1 timme i ugnen" för då vet jag att köttet är klart. Självklart kan man använda kött-termometer om man är osäker!

 

Serveras med klyftpotatis och en god sås, kall som varm! En god sallad eller bulgur fugerar minst lika bra.


Smaklig spis!

Ovido - Quiz & Flashcards